Előtető - A terasz feletti előtető

A tetőt egy már meglévő folytatásaként kellett megépítenem. A sokszögben ívelt gerendák vágása nagy odafigyelést igényelt.

A felület kezelésben vizes-bázisú lazúr festéket használtam. A felületkezelése bútorminőségű lett.

Az előtető és a kültéri munkák nem tartoznak a fő profilomhoz, de régi megrendelőimnek nem szoktam nemet mondani. A mostani megrendelés kb. 10 éve elkészült előtető folytatása, ami a terasz nagy részét fedte be.

A régebbi résztől eltérően az új tető teljesen más magasságban helyezkedett el. A sarkos kialakítás még jobban megnehezítette a munkát. A zsindelyek felrakása ehhez képest már gyerek játék volt.

Azt javaslom, hogy faipari szaktudás nélkül ne kezdjen hozzá senki előtetőt építeni.

A felület kezeléshez inkább a gyorsan száradó vizes bázisú lazúrokat javaslom. Az alapja a felület kezelésnek a jó minőségű gerenda és palló. A fatelepi fákat a vásárláskor ki tudtam gyalultatni, ügyelve arra, hogy ne legyen túlságosan nyers (vizes) az anyag. Azt javaslom ha építéskor még sem sikerül szárazabb anyagot találni, várjunk a száradással, különben a csiszolásunk utáni felületkezelés nem lesz szép.

A lambéria már egy kicsivel könnyebb választás. A különböző méretben és minőségben, csomagolva tudjuk ezeket megvásárolni. Ezzel én nem spóroltam. A későbbi munkát  megkeserítheti a egy kieső csomó.

Miután a szerkezet összeállt, a festett lambériákat felszögeltem. Ezután következett egy 12mm OSB lap, és egy párazáró fólia. A zsindelyt az előzőhöz hasonló színben és méretben vásároltam, de a képen is látható, hogy ezt az idő már egy kicsit megviselte. Mielőtt a zsindelyezést elkezdtem, a tető végekhez bádoglemezt fektettem, az esővíz levezetése miatt. A ívek illesztésénél zsindely szöggel, és ragasztóval erősítettem az elemeket.

A ráfordított idő és a befektetett munka rávilágított arra, hogy az ácsok miért nem szeretnek kis munkát vállalni. Ez a tető nem sok m2-t tett ki, de a kihívás annál nagyobb volt.

Előtető a terasz fölé

Előtető alulról

Előtető oldalnézetből

Felületkezelt előtető

Előtető

 


Weboldalunk cookie-kat használ (sütik) a jobb felhasználói élmény érdekében.