Polikarbonát előtető - Üregkamrás, hőtükrös lemezborítással

A teljes borítású előtetőknél - legyen az zsindelyes vagy cserepes -, sajnos olyan nagy az árnyékolás, hogy nappali fényben is szinte sötétben vagyunk.

Ezeknek a tetőknek a csapadékvíz és a nap sugárzás elleni védelme jó, de fény áteresztő tulajdonsága nincs. Erre a problémára a polikarbonátos lemez nyújt segítséget.

Először készítettem előtetőt polikarbonátos borítással. A váz építése a megszokott módon folyt. A lemez súlya most jóval kevesebb, ezért az 5*10cm-es fenyő tartó bordák elegendőnek bizonyultak. A csiszolásra és a felületkezelésre elég nagy hangsúlyt fektettem. A munkaóra nagy részét ez töltötte ki. A másik buktató a házak szigetelése. Ezt tégláig vissza kellett bontanom és párna-fáznom a fal szintjéig, hogy a végleges szarufát felcsavarozzam.

Polikarbonát forgalmazóknál nagy színválasztékot találunk. Az üregkamrás lemezek különböző színáteresztő tulajdonságokkal rendelkeznek, amik nyáron jól árnyékolnak de borús időben is természetes szórt fényt nyújtanak. Nagyobb napsugárzásnak kitett helyekre javaslom a hőtükrös kivitelt. A lemez tábláit különböző méretben lehet megvásárolni, amit a kereskedő igény szerint leszab. A helyszíni kialakításoknál könnyű vele dolgozni. A képen látható csatorna kivágását egy dekapírfűrésszel is meg lehet oldani.

A polikarbonát kiegészítőin ne spóroljunk. Az öntapadós alátétszalag és a gumis csavar alátét nagy tételnek tűnnek, de ezek használata a dilatáció során fellépő recsegéseket akadályozzák meg. Az alumínium profilok a szélek víz elvezetésére szolgálnak.

Ha a munkaidőt veszem figyelembe, akkor a felületkezelés és az anyagbeszerzés jelentős hányadot emésztett fel. A felület kezelés már más előtetők írásánál is olvasható volt.

Az előtetőkkel kapcsolatosan pár megjegyzést tennék. A munkafolyamatok annyira specializálódott szerszámokat igényelnek, hogy a jövőben  elgondolkodom arról vállalok-e több ilyen munkát. Az anyagokkal kapcsolatos elvárásokat nem lehet igényes vevőknél adott áron megvalósítani. A gerenda hibák javítása és bútor minőségű felületkezelése több napot vesz igénybe, amit nem tudok az árakba beépíteni. A mostani vagy ilyen fajta munkákat csak régi megrendelőknek tudom elvállalni. Egyedüli kivitelezőként mindent én csinálok, és ezeket a munkákat erre specializálódott ácsoknak, több fős vállalkozásoknak kifizetődőbb elvégezni. Mielőtt árajánlatot szeretnének ilyen munkára felhívom figyelmüket, hogy fő tevékenységem a bútor készítés.

Polikarbonát előtető

Polikarbonát előtető alulról

Polikarbonát előtető lábazat

Időtálló polikarbonát előtető


Weboldalunk cookie-kat használ (sütik) a jobb felhasználói élmény érdekében.