Tolóajtók - Beltéri tolóajtó bútorlapból

Ha a régi, elhasználódott nyíló beltéri ajtó lecserélése mellett döntünk, akkor lehetséges választási lehetőségünk egy bútorvasalatokkal szerelt tolóajtó.

A könnyen kezelhető ajtólap, a lakásban megépített bútor színekhez illeszkedik. Az új ajtó bontás nélkül lett beépítve.

A felmérés során kiderült, hogy a régi tokokat nem lehet kiszedni, mert a burkoló körbeépítette, és ezt a műveletet csak nagy roncsolással lehet kivitelezni. Ezért a régi tok beburkolása mellett döntöttem, aminek az elkészült új ajtólap csukódni fog.

A tolóajtó vasalatok közül csak felső felfüggesztésű jöhetett szóban. Az ajtó alsó részében egy nútot martam, amiben a padlóra rögzített vezető tüske akadályozza az alsó rész kilengését. A felső megvezetőből a nagyobb teherbírású sínt érdemes megvenni. Ezzel elkerülhető az esetleges alulméretezés, és a későbbi garanciális vasalat hibák javítása. A sín látható részét szín azonos bútorlappal takartam el. A minimál stílusban láttam már olyan hasonló felfüggesztést ahol kihagyták a takarást, és csak a vasalat látszódott.

A felső felfüggesztés rögzítésére egy fenyő pallót használtam. Az anyagot nagyon jól kell rögzíteni mert ez képezi az alapot amin az összes teher elhelyezkedik. A rögzítés során figyelembe kell venni a helyi viszonyokat. A párnafára csak akkor szereljük fel a vasalatokat amikor biztosak vagyunk abban, hogy a falra stabilan rögzítettük.

Miután a felső sín a helyén van, az ajtólapot felakasztva kipróbáltam annak siklását. Ez után az alsó megvezető tüskét rögzítem a padlóhoz. A tolóajtó már működő képes. A takaró lécek, és a borítások felrakása volt a következő lépés.

Ezeknek a beillesztését csak helyszínen tudtam megoldani. A méretre vágás után építési ragasztóval és csavarozva tettem a helyükre.

A végső szerelés munkák az ajtó gomb felrakása, és a tok, fal közötti rések kihúzása szín azonos szilikonnal.

A képen látható módon sikerült felújítani ezt a régi ajtót.

Tolóajtó

Bútorlapból készült tolóajtó

Praktikus tolóajtó: helytakarékosság kis helyen


Weboldalunk cookie-kat használ (sütik) a jobb felhasználói élmény érdekében.